Julian Barnes – Bărbatul cu haină roșie

Nu pot spune că am ratat multe din cărțile semnate de Julian Barnes. Poate pentru că stilul lui scriitoricesc mă face să absorb orice subiect, fie că am avut vreun interes față de el înainte sau nu. Am citit romane, proză scurtă, biografii, studii asupra unor vremuri de demult. Julian Barnes are darul de a face orice subiect fascinant. Cartea de față nu se abate de la regulă.

Bărbatul cu haină roșie este titlul unui tablou care îl reprezintă pe doctorul Pozzi, un chirurg francez cu origini italiene apreciat la vremea lui (secolul XIX – XX) și cu o viață suficient de interesantă încât să-l convingă pe Julian Barnes să-i dedice o carte. Bineînțeles, pentru că este vorba despre Barnes, cartea nu este doar despre dr. Pozzi, ci trece în revistă toată protipendada din La Belle Epoque, de la scriitori și pictori la dandy, actrițe, lumea medicală și întâmplări banale. Cu citate din jurnale și scrisori, Barnes zugrăvește o lume de mult apusă și cvasi-necunoascută. Datele sunt reale, deși, cum spune autorul, nu putem ști cât este bârfă și cât este adevăr.

Nu lipsesc nici detaliile picante, umorul, observațiile personale ale autorului, legăturile cu momente istorice importante și o perspectivă foarte intimă asupra vieții unor oameni care au vrut sau nu să fie celebrii. Și dacă amestecăm în ecuație și o continuă comparație între spiritele din Franța și cele din Anglia, rezultă o carte savuroasă, amețitor de complexă, din care nu reții nici un fapt concret, dar rămâi convins că ai cunoscut toate personajele personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.