De la 1 iulie 2021 nu mai suntem în stare de alertă. Pandemia a luat vacanță. De fapt nu chiar, dar nouă așa ne place să credem, căci ce poate fi mai eficient decât să ascunzi gunoiul sub preș? Plastic Free July sau Iulie fără plastic este o inițiativă de nivel mondial care încearcă să reducă consumul de plastic apelând la cei mulți. Adică la noi. Și ca să fie entuziasmul mai mare, ni se propune o provocare: o lună în care să reducem sau chiar să eliminăm consumul de plastic.
Este foarte ușor să te entuziasmezi de mișcarea Iulie fără plastic și la fel de ușor să abandonezi. Motive sunt foarte multe și de o parte și de alta. Cu siguranță, în România anului 2021 nu este ușor să trăiești fără plastic. Mai toată mâncarea este ambalată fără a se ține cont de ce e bine pentru planetă. Magazinele care vând produse vrac sunt ca și inexistente. Produsele cosmetice și de curățenie fără ambalaj de plastic sunt atât de rare că îți vine să ți le faci singur. Apoi constați că și ingredientele vin în pungi de plastic și renunți. Cu toate astea, Iulie fără plastic poate da rezultate.
Însă aici ajungem la altă socoteală: cât de mult contează contribuția mea? Sunt doar un om, doar nu produc eu tot plasticul din oceane, nu? Și dacă oricum nu ajută la nimic, de ce să mă mai chinui? Mie îmi place să cred în efectul fluture: o mică bătaie din aripi la un capăt al universului poate produce efecte uriașe la celălalt capăt. Dar adevărul e că nu știi. Poate că atunci când nu mai arunci la gunoi periuța de dinți din plastic și arunci una din materiale biodegradabile un pescăruș din Oceanul Pacific nu se mai îneacă cu microplasticul produs de ea și ajunge acasă după o zi de pescuit. Poate că atunci când nu mai folosești pungi de plastic nu le vei mai întâlni atât de des în pădure. E valabil și pentru PET-uri și alte ambalaje. Îmi place să cred că acțiunile unui om au un efect. Iar la rîndul lui, acest efect, multiplicat de milioanele de întâmplări care au loc într-o secundă a universului, produce la rândul lui alte efecte. Și tot așa.
Asupra noastră vin de multă vreme efecte negative. Și am învățat să ne concentrăm asupra lor atât de bine încât nu mai observăm și efectele pozitive. Suntem mereu pregătiți pentru cele urâte, dureroase, păguboase. Efectul este că dăm mai departe aceleași efecte negative și, în plus, le multiplicăm. Primim poluare și mizerie în orașe: ne ducem la munte să facem grătar și să aruncăm gunoaie peste tot pe motiv de relaxare. Primim zgomot și stres la birou: ne ducem în vacanță să chefuim cu muzica bubuind în boxe. Primim discriminare și inegalitate peste tot: ne ducem acasă și țipăm la copii ca să ne exercităm autoritatea. Până nu vom spune ”Stop! Eu nu (mai) vreau să produc efecte negative” și nu vom găsi o cale să ne punem dorința în practică vom rămâne blocați în acest perpetuum mobile urât. De ce să nu începi cu Iulie fără plastic sau August fără plastic?
Credit foto Jasmin Sessler on Unsplash