În vizită la Muzeul K.H. Zambaccian

O lume fără artă este o lume tristă. Nu vă veți plictisi în Muzeul Zambaccian, deși pare doar un muzeu cu tablouri, pentru că este mai mult de atât. Este casa unui om care a iubit arta, casă construită special pentru a adăposti colecția impresionantă a acestuia. Încă din 1942, locuind în casă, Zambaccian deschidea porțile pentru public o zi pe săptămână. Câți dintre noi ar renunța la confortul propriu pentru ca alții să se poată bucura de artă?

Casa și colecția particulară Zambaccian sunt acum în proprietatea statului, donate de către proprietarul lor. Colecția este remarcabilă din punctul de vedere al artei românești, alcătuind o istorie a picturii moderne naționale. Zambaccian a încurajat și susținut tineri pictori și sculptori, achiziționând lucrări de la începutul carierei acestora. Gustul său nu a dat greș, astfel încât în colecția sa au ajuns lucrări ale celor mai cunoscuți artiști români. Puteți admira lucrări semnate de Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ștefan Luchian, Ion Andreescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu și mulți alții. Iar pentru cei care nu au văzut niciodată în viu (da, în viu e termenul potrivit) o sculptură a lui Brâncuși, găsiți la Muzeul Zambaccian sculptura lui numită ‘Cap de copil’.

În colecția Zambaccian sunt și 19 lucrări ale unor artiști străini, dar nu mai puțin valoroși: Delacroix, Renoir, Sisley, Picasso, Matisse sunt doar unii dintre ei. Mai găsiți lucrări de grafică și sculptură.

Muzeul este deschis de miercuri până duminică, între orele 10 și 18 din octombrie până în aprilie și între orele 11 și 19 din mai până în septembrie. Este închis lunea și marțea și de sărbătorile legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.