TZARA.DADA.ETCTZARA.DADA.ETC

De astăzi, 5 februarie 2016, și până pe 26 aprilie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București vă așteaptă să treceți pragul expoziției TZARA.DADA.ETC, o expoziție dedicată aniversării a 100 de ani de dadaism.

Expoziția este realizată de Erwin Kessler și cuprinde lucrări și publicații ale lui Tristan Tzara. Exponatele provin din colecția particulară a lui Emilian Radu. Este prima expoziție care aduce în fața publicului o mare parte din opera poetică de primă ediție a lui Tristan Tzara, ilustrată de marii artiști ai lumii. Vor fi prezente lucrări originale de grafică semnate de André Breton, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp și Marcel Iancu. Pe lângă lucrările lui Tristan Tzara și ale colaboratorilor săi, expoziția cuprinde și o colecție de fotografii de epocă, înfățișându-l pe Tzara în toate etapele vieții sale.

Tristan Tzara este unul dintre fondatorii mișcării culturale dadaiste, o revoluție a secolului XX în arte plastice și literatură. S-a născut la Moinești, în 1896, și s-a mutat la Zurich în 1915 și, ulterior, la Paris în 1919. Aderă la suprarealism în 1929, este și adept al marxismului, iar Cel de-al Doilea Război Mondial îl găsește membru al Rezistenței Franceze. Va fi membru al Partidului Comunist Francez din 1947 și până în 1956, când demisionează în semn de protest față de reprimarea revoltelor din Ungaria de către Uniunea Sovietică. Poemele sale urmăresc tragediile, revoltele și condiția umană precară cărora le-a fost martor pe tot parcursul vieții.

Expoziția poate fi vizitată între orele 14:00 și 22:00, la ARCUB Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 – 90). Intrarea este liberă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *