Despre testarea pe animale..Despre testarea pe animale..

La începutul secolului al XXI-lea, Europa s-a trezit un pic şi a interzis testarea produselor cosmetice pe animale. În 2009, Uniunea Europeană a interzis explicit şi testarea ingredientelor pentru produse cosmetice, pentru că firmele producătoare găsiseră o portiţă de scăpare. Din 2013, produsele cosmetice pentru care s-a folosit în vreun fel testarea pe animale nu mai pot fi vândute în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, în 2016, încă folosim cu entuziasm produse cosmetice testate pe animale.

Te-ai întrebat vreodată cum a ajuns în cutie crema care te face mai frumoasă? Dar rujul şi pudra care de regulă ţi se usucă în cutie? Ştii că pentru o clipă efemeră, pentru un moft, pentru o minciună care ne face să ne simţim mai bine, mor în chinuri mii de animale a căror singură vină e că au o reacţie mai mult sau mai puţin similară cu cea umană? Testarea pe animale presupune ca substanţa testată să fie injectată, înghiţită, aplicată pe pielea sau în ochii animalului. Crezi că e plăcut?

Credit: FeelGoodStyle
Credit: FeelGoodStyle

Pentru industria cosmetică, reclama este totul. Fete cu chip de porţelan, imagini exotice, fructe proaspete, flori superbe, bărbaţi asaltaţi de cele mai frumoase femei, trupuri sculptate, râuri de păr mătăsos. Ne plimbăm printre rafturi şi ne alegem visul preferat. Ne plictisim şi alegem altul. Ca un făcut, produsele cosmetice au termen de valabilitate mic şi toate revistele de frumuseţe recomandă să le schimbi în fucţie de sezon, de modă, de ocazie. De cele mai multe ori, le arunci direct la gunoi, fără a-ţi păsa că sunt folosite ambalaje reciclabile şi că ai putea să foloseşti coşurile speciale pentru acestea. Nici o firmă de cosmetice nu-ţi pune pe ambalaj un iepure pufos cu ochii umflaţi şi buboşi sau un porcuşor de Guineea cu o eczemă dureroasă pe spatele ras, nu-i aşa? Deci totul e în regulă, dacă ei le vând, noi le cumpărăm şi nu avem nici o vină. Dacă vreţi o statistică, în 2014, peste 185 000 de animale au murit în chinuri groaznice doar în Marea Britanie (dailymail.co.uk).

Cele mai multe firme din industria cosmetică nici măcar nu încearcă să schimbe ceva. Companii gigant, cu profituri de miliarde, nu reuşesc să scape de un obicei plin de cruzime şi, după unii specialişti, inutil. Dar firmele pot fi forţate să renunţe la aceste practici. Dacă nu de legi (cărora mereu le găsesc o cărare ocolitoare), atunci cu siguranţa de către public. Pentru că dacă nimeni nu le-ar mai cumpăra produsele, dacă nimeni nu ar închide ochii la torturarea animalelor pentru o clipă de răsfăţ personal, atunci ar fi obligaţi să-şi schimbe atitudinea. Vă las aici o listă cu firmele cunoscute a avea o politică indiferentă faţă de testarea pe animale. Când treceţi pe lângă produsele lor gândiţi-vă şi la ceilalţi, nu doar la propria fericire.

Foto: beaglefreedomproject.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *