Terapie anti-cumpărăturiTerapie anti-cumpărături

Scenariu: Te vezi cu o prietenă / un prieten. Unde? Păi la un ceai / o cafea și cum aveți drum amândoi pe lângă un mall (cine n-are?), cel mai bine ar fi să găsiți un loc liniștit acolo. Cheltuiala 1: consumația. Dacă tot ai ieșit în oraș, te răsfeți cu o cafea bună și scumpă, la cea mai sonoră cafenea din mall. Adaugi și o prăjiturică, doar nu arde, și pentru că dulcele face sete, cazi pradă unei sticle de apă minerală care costă cât diamantele. Apoi, firesc, vizitezi toaleta, vezi ultima reclamă la produse de machiaj sau de bărbierit, după caz, ți se pare dintr-odată că nu arăți la fel de proaspăt ca personajul din reclamă și-ți pui în gând să te înarmezi cu produsul miraculos. Te întorci și mai ceri o cafea, că e plăcut să stai de vorbă, apoi constatați amândoi că nu prea faceți mișcare și caloriile se adună, vă văicăriți un pic de programul aglomerat, vă amințiți că aveți ceva de luat dacă tot sunteți în mall și porniți plini de încredere printre magazine. Pe lângă cumpărătura restantă luați și produsele din reclama de la toaletă, apoi partenerul de plimbare vă arată fie o rochie care v-ar sta grozav, fie un gadget extrem de reușit și de la un punct încolo nu vă mai refuzați nimic.

Sună cunoscut? Se întâmplă șapte zile din șapte și doar balanța financiară de sfârșit de lună vă mai sperie, dar dependența este deja prea mare ca să fie învinsă doar cu o sperietură. Dacă doriți rezultate pozitive în cont, trebuie să luați măsuri.

1. Ce tip de cumpărător sunteți?
De fiecare dată când faceți curat în casă, fiți atenți la lucrurile de care vă loviți cel mai des și care sfârșesc ziua de curățenie în coșul de gunoi. Aruncați mâncare stricată, produse cosmetice ieșite din termen sau nepotrivite, vă sufocă tricourile sau aparatele electronice folosite doar o singură dată? Pe acolo pe undeva este problema. Cu toții avem o slăbiciune. Fie că vorbim de pantofi sau de undițe, tot slăbiciune îi spune. Sunt lucruri pe care nu ni le refuzăm și care ajung să ne conducă viața. De cele mai multe ori, sunt inutile și ne bucurăm de ele fix 4 minute. Dacă nu mă credeți, numărați în cantitate sau în bani și faceți un raport cu ce se aruncă sau stă nefolosit.

2. Fiți vigilenți!
Vă plimbați prin magazine doar ca sa mai treacă timpul, să vă întâlniți cu cineva când afară plouă, să scurtați drumul spre birou, să vă clătiți privirea. E normal, doar că nu trebuie să vă clătiți și buzunarul. Mereu vor fi vitrine atractive, reclame la produse perfecte, oameni care au alte lucruri decât voi, mâncare și băutură fantastice. Puneți-vă mereu întrebarea: chiar îmi trebuie, e o necesitate? Cu alte cuvinte, dacă vă este foame, mâncați, dar dacă e doar poftă, răbdați.

3. Construiți o strategie.
De exemplu, gândiți-vă ca reclamele sunt făcute pentru a vă convinge să cumpărați tot felul de prostii, pentru a-l îmbogăți pe patronul magazinului. Spuneți-vă că produsele sunt de proastă calitate, numărați în gând câte produse similare aveți acasă. Imaginați-vă că cel mai nesuferit coleg are fix același obiect și s-a lăudat deja cu el tuturor. Orice vă poate lua gândul de la produsul respectiv. Adesea, cumpărăm doar pentru confort emoțional, așa că zguduindu-ne acel confort, ne putem îndepărta mai ușor de ispită.

4. Ziua în care nu am cumpărat nimic.
Economia de consum ne-a învățat să ne recompensăm cu obiecte. Am primit o avansare, îmi iau o cameră foto nouă, am o întâlnire, îmi iau un parfum nou, am avut o zi proastă la muncă, merit o masă în oraș. Noi cheltuim, economia merge. Nu ne mai ajung banii, există oricând cineva dornic să ne facă un credit. Avem necazuri și nu putem plăti creditul, ne ostoim suferința cu ceva cosmeticale noi. Dar ce-ar fi să ne răsplătim zilele în care nu am cheltuit nici un ban? Nu, nu cumpărându-ne ceva, ci doar bucurându-ne de reușită. Dacă vă place ordinea, puteți chiar bifa în calendar. O zi în care sunt mai bogat cu tot ce n-am cheltuit! Imposibil nu e, să știți. Dacă luați la pachet mâncarea rămasă acasă, dacă renunțați la dependența de cafea, covrigul de dimineață și țigări, dacă nu cedați nici sucurilor acidulate, nici ciocolățelelor din pauzele de lucru, dacă nu cumpărați nimic din ce nu sunteți obligați, atunci totul poate merge bine. Un detergent nou? Sigur, când se termină cel vechi. Un film? Nu, azi citesc o carte (cum ar fi să aveți iar abonament la bibliotecă sau să discutați cu prietenii despre cărți și să faceți schimb?). Ne vedem la o cafea? Dar ce-ar fi să ne vedem în parc?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *