Când mi se face dor de copilărie îmi umplu un castron cu piersici și prune și mă pierd printre rânduri de carte. Sigur, prioritățile literare s-au mai schimbat de atunci, dar plăcerea de a începe o carte nouă este neschimbată.
Un nou roman semnat Dave Eggers apare la Editura Humanitas. După Să te ții alergătură și Opera sfâșietoare a unui geniu năucitor, este rândul romanului O hologramă pentru rege să vă atragă atenția. Tradus în peste 30 de limbi și premiat de nenumărate ori, romanul păstrează stilul cunoscut al autorului. Aventura se amestecă aproape pe nesimțite cu psihologia, cu viața, cu întrebările de care ne lovim cu toții. Un proiect grandios care trebuie prezentat unui rege arab este motivul dat de autor pentru a studia prietenii, angoase legate de boală, relații de familie și fragilitatea fiecărei zile. Nu lipsesc suspansul, răsturnările de situație și dorința de a nu lăsa cartea din mână până la ultima pagină. Romanul a fost ecranizat în 2016, avându-l pe Tom Hanks în rolul principal.
Romanul O hologramă pentru rege va fi lansat pe 21 septembrie 2016, începând cu ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Vor fi prezenți Ioana Bâldea Constantinescu, Ema Stere, Marius Chivu și Denisa Comănescu.
Am ales apoi un volum de proză scurtă, semnat de laureata Premiului Nobel pentru literatură Alice Munro. Am ales volumul Prea multă fericire pentru că povestirile sale sunt pline de viață, peisaje rupte din realitate și înfățișate în culori sensibile și armonios legate. L-am ales din curiozitatea de a descoperi ce tipologii a mai surprins autoarea, ce situații și contexte sociale se mai regăsesc în volumele sale. Povestirile sale sunt adevărate studii de caz și-mi lasă mereu un gând, o întrebare, o portiță de evadare în cunoaștere.
Nu în ultimul rând, am pus deoparte pentru această toamnă romanul Noapte la Lisabona semnat de Erich Maria Remarque. Cunoscut pentru subiectele sale legate de drama celui De-al Doilea Război Mondial, Erich Maria Remarque cuprinde în acest roman un dram de speranță. În 1942, din Europa se pleacă spre America, tărâmul făgăduinței. Coasta portugheză este ultima speranță a refugiaților, care acum vin de peste tot, amestecându-se fără ranchiună. Romanul vorbește despre dragoste și prietenie, despre speranță în vreme de război, despre idealuri și viață.