Seara, cina, cu tortilla? Sau Flammkuchen?

Hm… nici una, nici alta! Sau poate câte un pic din fiecare. E un fel de Flammkuchen încropit de doi călători proaspăt întorși din tărâmurile sudice (ale Germaniei), obosiți, răzbiți brusc de foame și de nostalgia vacanței proaspăt încheiate.

Flammkuchen – “tarte flambée” la francofoni – este verișoară bună cu pizza, i-am putea spune lejer “pizza nemțească”. Exemplarele noastre sunt niște rude mai sărace și mai îndepărtate – am folosit tortillas, adică lipii din îndepărtatul Mexic, dar făcute de turci și cumpărate de la supermarketul din colț. Lipiile libaneze nu se potrivesc aici, indiferent cine le-ar fi făcut. În lipsă de lipii, puteți folosi clătite autohtone. E adevărat, au altă textură și alt gust, dar își îndeplinesc cu succes rolul de suport de ingrediente.

E drept, lipiile acestea nu respectă canoanele unei (sau unui?) Flammkuchen autentice, dar se prepară mult mai repede și sunt la fel de consistente. Țin de foame la fel de bine și au tot atât colesterol cât are și modelul ce a constituit sursă de inspirație. Noi ne încăpățânăm să le  spunem Flammkuchen așa, în amintirea vacanței, dar pentru degustătorii de ocazie au rămas “pizzuci” – e mai ușor de zis.

Aflamm_4089_pșa că, presărați puțină făină în tava în care urmează să coaceți pizzucile. Tortillas nu se lipesc, dar făina aceasta le va da un aspect de foaie de casă.

Ne amăgim un pic.

Ceapa am preferat să o îmblânzim puțin in prealabil. Fără ulei!

Fiecare tortilla se unge cu câte o lingură de smântână groasă (eventual amestecată cu puțină telemea veche de oi), apoi se presară ceapa tăiată julienne sau rondele (după chef) și șunculița tăiată mărunt. Mda, nu e mărunt, dar foamea nu ne-a lăsat răgaz.  Dacă e sezon, mai puneți puțină ceapă verde pentru un plus de culoare (o culoare în plus, adică).

flamm_4099_p  flamm_4103_p

La cuptor, pentru 5 – 10 minute și… voilla la tarte! Pardon, die Flammkuchen! Mă rog, cum doriți…

Poftă bună!

flamm_4106_p

One Reply to “Seara, cina, cu tortilla? Sau Flammkuchen?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *