Menta – zisă și izmă. Cine nu o cunoaște? Din grădină, desigur. Ba nu numai! Și de la farmacie, și din bucătărie… Mă rog, mai mult de la farmacie și de la magazinele naturiste, căci este prima la care ne gândim după ce am mâncat ceva ce nu ne-a priit. Fie ea Longifolia, Aquatica etc., face parte din aceeași familie Lamiaceae, bună și numeroasă, ca și busuiocul.
Ignorată cu desăvârșire în bucătăria românească, la fel ca și busuiocul (ruda ei de seamă), menta a reușit să se strecoare totuși într-o carte de bucate: Sanda Marin o amintește într-o ciorbă de berbec – singura rețetă! E drept, rețeta e arăbească. În rest… nici măcar în limonadă! Gusturile strămoșești au aruncat-o în pasta de dinți și colonie, nu în mâncare (nu includem aici guma de mestecat). Aroma ei răcoritoare era mai bună de inspirat în arșița verii decât de îngurgitat cu salată, sos sau supă.
Așa se face că menta nu lipsea din vechile case boierești din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, dar uite că atunci trona doar în odăile bune și, ca o mare doamnă, nu trecea pragul cuhniei, Doamne feri! Mai mult, cine știa cum să se agațe de dânsa, putea beneficia de același favor. Mai bine să miroasă mâinile a mentă decât a ceapă, nu? Mai multe povești – aici. Expresia s-a perpetuat până în zilele noastre, numai că acum, menta se freacă virtual, ineficient și inodor.
Într-un târziu, menta a ajuns și în bucătăriile noastre și o presărăm acum în salate, peste paste, carne și legume, după moda mediteraneană.
Pentru că e vară, e cald și amintirăm de limonadă undeva mai sus, iată și scurta noastra rețetă. Am mai adus un musafir – limeta – pentru aromă intensă și decor. Am folosit numai două limete, trei lămâi și 3 lingurițe de zahăr la 1 litru de apă. Evident, gustul personal poate adăuga lămâi, exclude limetele sau înlocui zahărul cu miere.
Am tăiat limetele felii subțiri, am presărat zahăr și am uitat de ele câteva ore bune. O jumătate de limetă am transformat-o, totuși, în suc, odată cu lămâile. Peste feliile de limetă și sucul proaspăt stors am adăugat apă minerală – ne plac bulele și spuma.
Mai puneți gheață și un pai! Și câteva frunze de mentă. Menta din aceste imagini este în piață, iar piața este numai sâmbătă. Bătrâna Europă pare să uite ce-i bun.
Caniculă ușoară!