Despre sport și alți demoni

Suntem în plin sezon de activități în aer liber și activități de interior pentru pregătirea celor în aer liber. Nu se cade să arăți rău pe plajă, așa că sezonul de antrenament intensiv a început cu mult înaintea sezonului de concedii. Pe principiul dacă nu acum, atunci când și dacă nu tu, atunci cine, sălile de sport din orașe atrag clienți sezonieri ca terasele de la Mamaia. O lună două de antrenament intens și gata, suntem numai buni de plecat în vacanță. Dar nu e atât de simplu.

Toată lumea recomandă să faci sport. De la medici, la nutriționiști, la vedete TV și multe articole de pe Internet. Aparent dacă vrei să fii sănătos, trebuie să te miști nițel. Nimic mai adevărat, specia umană nu a fost făcută niciodată pentru a înfunda canapeaua. Ce fel de sport ar trebui să faci este o altă problemă. Recomandările curg, antrenamentele se inventează în fiecare zi, strategii, reclame, dovezi, avem de toate. Avem chiar și antrenori personali. Unii spun că ar trebui să faci sportul care-ți place, alții că ar trebui să-l alegi pe cel care funcționează pentru tine. Unii preferă sala de forță, alții să alerge în parc. Totul devine și mai complicat când începi să alegi echipamentul. Din nou reclamă, consum, plastic, chin.

Și-apoi vin rezultatele. Sau nu. Să arăți ca modelul din reclamă este de cele mai multe ori imposibil. Funcționează doar dacă îi ești geamăn. Pentru ceilalți rămâne idealul de neatins, frustrarea că ești doar tu în continuare și nu vreo copertă de revistă. Așa că trebuie să faci mai mult, poate și mai greu, poate doar altfel. Ca un șoricel pe rotița lui, prins într-un sistem pe care nu îl înțelege, dar trebuie să-l urmeze.

În toiul unei clase de yoga, chinuindu-se să se contorsioneze conform instrucțiunilor, un cursant primește de la instructor sfatul de a renunța la poziția respectivă. Pentru că nu există trebuie, doar ce vrea și poate corpul tău. Tu doar îl ajuți cu mintea. La Brașov două femei fac o dată pe săptămână alergare montană în timpul căreia adună gunoaie lăsate de turiști. La corp sănătos și minte sănătoasă și suflet curat. O altă antrenoare recomandă celor care vor să scape de colăcei să înceapă prin a-i accepta ca parte din corpul lor, prin a se iubi și a se modela cu inima deschisă, nu cu ură sau aroganță.

Orice sport ați alege, dacă nu-l faceți cu trupul, cu mintea și cu inima, atunci îl faceți degeaba. Eficiența sportului depinde doar de voi. Pentru că rezultatele le decideți voi. Și motivația din spatele rezultatelor tot voi o stabiliți. Lăsați deoparte miturile, zicerile, proverbele, moda, reclamele. Sport se poate face fără să cheltui un ban, în orice haine aveți la îndemână, cu greutăți din sticle de plastic umplute cu nisip și alte accesorii de pe lângă casă (cărți, un copil, o pisică, etc.) Faceți curat în interior și se va vedea și la exterior. A da, și asta nu e ceva sezonier.

Sursa foto aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.