Alan Watts – Calea zen

Cei care au auzit de zen îl asociază cu călugări budişti, cu o stare “de bine” şi cu karma. Dar foarte puţini înţeleg cu adevărat ce înseamnă zenul şi mult mai puţini îl practică. Cel puţin în Occident. În ceea ce priveşte Orientul (India, China, Japonia), aflăm din cartea lui Alan Watts că zenul este o filosofie răspândită de foarte multă vreme. Calea zen ne poartă prin toată istoria zenului şi ne explică cum şi de ce s-a răspândit şi cum a ajuns să bată şi la uşile vesticilor.

Zenul are la bază modul de gândire asiatic, în care lucrurile nu sunt atât de categoric etichetate şi eu-ul nu este atât de orgolios şi sigur de sine. Pe acest tărâm benefic, filosofia zen a înflorit de la sine, purtată de călugări şi adepţi, de artişti şi poeţi. Zenul nu înseamnă nici să nu-ţi pese de nimic, nici să fii mereu în căutarea fericirii. Starea de iluminare nu se caută sau, cum spune Alan Watts, căutarea e cea mai sigură metodă de a n-o atinge. Şi-atunci cum putem fii fericiţi? Călugării zen v-ar răspunde că deja sunteţi.

Calea zen nu este un manual de practică zen, nici o metodă de a atinge fericirea. Este mai mult o carte de istorie şi filosofie, bine explicată şi argumentată, plină de referinţe şi citate. Alan Watts, unul dintre pionierii budismului în lumea occidentală, nu este un scriitor exaltat şi plin de metafore. El explică aproape ştiinţific termenii şi practicile zen, dar şi modul în care istoria a schimbat practicarea zenului.

Calea zen este menită celor ce vor să cunoască şi să înţeleagă o filosofie cu istorie bogată. Zenul nu încearcă să convertească pe nimeni, dimpotrivă. El lasă fiecăruia posibilitatea de a alege. În plus, ne readuce aminte cum sună ploaia, cum miroase rapiţa înflorită şi cât adevăr duce cu ea furnica.

Walking on Path in Spring, Ma Yuan (1190 – 1279)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *