Ce să faci acasă când te plictisești

Anxietatea și nervozitatea date de situația actuală încep să atingă cote alarmante. Suntem cu toții experți și avem propria soluție, așa că părerile curg și internetul se umple de idealiști. Dar, până la urmă, să știi ce poți face acasă când te plictisești nu e un lucru rău. Ține de tine, de conduită, de regăsire. Să te descurci tu cu tine într-o situație stresantă se învață. Așa că putem numi această perioadă experiență și să mergem mai departe. Iată câteva sugestii pentru petrecerea timpului în vremuri de plictiseală.

Nu deranja vecinii

Cei mai mulți dintre noi au vecini la distanțe îngrozitor de mici. În dreapta, stânga, sus, jos, suntem înconjurați de oameni care au fix aceleași drepturi ca și noi. Suferă de aceeași anxietate și plictiseală. Poate sunt mai în vârstă, poate au copii mici, poate suferă de vreo boală. Nu știi. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să-ți pese. Suntem cu toții împreună în găleata asta. E foarte fain să faci sport acasă, dar nu sări coarda în capul vecinului de dedesubt. E grozav că îți place muzica și te relaxează. Dar nu o impune și celorlalți. Chiar nu se poate fără zgomot? Fă-ți un program și comunică-l și celorlalți. Măcar vor ști ce îi lovește și când.

Nu pierde vremea

Știu, e greu. Ești tentat să crezi că ești în vacanță. De fapt, nu ești. Viața se scurge la fel ca înainte. În plus, nu știi ce te așteaptă la capătul încercării ăsteia. Ce e sigur e că vom avea multe de repus pe picioare. Folosește timpul pentru a face curat în casă și în gânduri. Profită de toate oportunitățile culturale care vin la tine acasă în aceste zile. Opera din Viena transmite spectacole on-line, gratuit. La fel și Teatrul Bulandra. Găsești concerte de jazz, spectacole de balet și multe altele. Citește cât de mult, învață, ascultă. Nu doar că te vor ajuta să scapi de anxietate și nervi, dar te vor pregăti pentru ce va urma.

Îngrijește o plantă

Sper că ai. Măcar una. E ceva grozav în a urmări o plantă crescând. Sună stupid, dar când o vizitezi dimineața ca să-i pui apă și începi ziua admirând ceva verde, totul pare mai ușor. Este viață la ghiveci și asta ne face bine. Face bine și rutina, îți dă sentimentul că mergem înainte. Și, de fapt, chiar asta facem.

Gătește

Orice, cât te pricepi și cu ce ai. Tot ce contează e să pui suflet. Este o activitate simplă care te reconectează cu lumea și cu cei dragi. Îți reamintește ce importante sunt lucrurile pe care le iei de-a gata, câți oameni au muncit pentru ce ai tu în farfurie și câte face natura pentru noi. Fii recunoscător, poate alții nu au cât ai tu.

Întreabă-te ce-ți lipsește

De ce te plictisești? Caută adevăratul motiv. Probabil răspunzi că nu poți să faci ce ți-ai dori. Dar când oare putem face tot ce ne dorim? Dacă ți-e dor de mall, fă curat în dulap. Dacă ți-e dor de prieteni, sună-i. Dacă ți-e dor de primăvară, deschide fereastra. Dacă ți-e dor de muncă, cine te oprește? Ce nu ne place este că nu mai avem jucării, trebuie să le găsim singuri și ne-am dezvățat să facem asta. Acum că aveți timp, încercați. Fiți creativi!

Dacă tot vă plictisiți, eu nu mai am sfaturi. Avea bunica unul pe care mi-l dădea de fiecare dată când mă văitam că mă plictisesc: ”Ia-te cu mâinile de fund și sări în sus!” Dar să nu săriți prea tare, de dragul vecinilor.

Credit foto Caleb Woods on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *