O vară fără evenimente

După o primăvară agitată, plină de îngrijorare și temeri, vara își intră în drepturi. Nu doar că ne aduce o mult-așteptată ”relaxare”, dar vremea este perfectă, natura înverzită și cântecul păsărilor molipsitor. Însă vara aceasta nu este ca toate celelalte pentru că nu avem o listă lungă de evenimente care să ne scoată din casă și să ne ajute să ne petrecem timpul. Nu putem nici trăi pe bază de city-break, hălăduind prin locuri mai frumoase ca ale noastre. Ce e de făcut?

Când nici un festival și nici o competiție nu te mai țin ocupat și inspirat, constați confuz că este foarte greu să găsești ceva de făcut. Nu tu notificări de la Facebook sau sfaturi de la prieteni, nu tu afișe ispititoare sau valurile mărilor grecești. Nici filme în parc sau concerte, evenimente pentru copii sau piețe tradiționale. Nimic. Doar tu cu tine și ai tăi, cu copiii pe cap căci școala e închisă până la toamnă. De data asta n-ai încotro, e musai să fii inspirat și creativ. Ce faci în concediu? Încotro?

În loc să intri în panică și în depresie, mai bine îți faci o cafea bună și o prăjitură și te zgâiești o vreme la soare. După câteva inspirații și expirații corespunzătoare, viața pare mai frumoasă. Fă inventarul lucrurilor pe care le ai la dispoziție: zile de concediu, vreme bună, copii, cățel, pisici, orice crezi că intră la capitolul resurse de vară. Apoi fă inventarul dorințelor (Avertisment: vor fi multe!): tu vrei să vezi marea, el vrea să urce un munte, ăla mic vrea la teatru de păpuși, cățelul ar vrea o jucărie nouă, pisicile vor doar să nu le lași acasă singure.

Nici un festival sau eveniment nu va rezolva dorințele tuturor. De fapt, nimeni și nimic creat de oameni nu va rezolva dorințele tuturor. Mai ales că dorințele au prostul obicei de a da naștere altor dorințe, mai cu moț și mai greu de îndeplinit. Fenomenul bulgăre de zăpadă funcționează perfect cu dorințe. Așa că nu te mai concentra pe ce nu ai și nici pe ce ți-ai dori.

Fă azi ce poți face cu ce ai azi. Improvizează o piesă de teatru cu păpuși pe balcon. Fă drumeții prin apropiere, în locuri în care nu ai fost tentat până acum, evitând obiectivele turistice și concentrându-te pe o conexiune de mult pierdută cu natura. Îmbrățișează liniștea, aleargă cățelul și scoate pisicile la aer. Lasă curat în urma ta, că or mai veni și alții, poate chiar tu. Măcar o dată în viață părăsește cărările bătute și experimentează viața fără ghid. Măcar o dată în viață uită de ”eu” și gândește-te și la ceilalți, dincolo de cercul restrâns al familiei tale. Pas cu pas. Zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *