Redefinirea tendințelor în modă: primăvară – vară 2020

Anul acesta se dovedește o provocare pentru designerii și magazinele de modă. Nici cei care se ocupă de marketing nu sunt mai puțin ocupați. Tendințele sezoniere trebuiesc adaptate unei situații unice astfel încât produsele să se vândă și afacerile să meargă înainte. În plus, colecțiile au fost probabil realizate acum câteva luni, când amenințarea virală încă nu fusese definită. Dar care sunt tendințele reale ale modei de carantină primăvară – vară 2020?

Reclamele încearcă să ne convingă că totuși avem nevoie de haine noi, fie că sunt ele pentru stat în casă, haine care să se adapteze lucrului de la domiciliu sau haine pentru făcut sport în sufragerie. Cele mai îndrăznețe mizează pe o vacanță viitoare și scot la înainte rochii vaporoase de vară și sandale. Publicitatea se adaptează, mesajul mizează pe empatie, iar produsele oferite sunt aceleași ca și până acum.

Adevărul este că cei mai mulți dintre noi am purtat o singură pereche de încălțări în ultimele trei luni și situația nu pare să se schimbe. Este o pereche de încălțări comode, care-ți permite să te deplasezi rapid și eficient, acoperă cât mai mult și poate fi spălată fără probleme. În ceea ce privește garderoba, 90% din ea este neatinsă. Nu punem la socoteală ziua când ai scos totul din dulap de frica moliilor.

Pandemia este o ocazie bună să constați că hainele din poliester nu rezistă bine nici la temperaturi ridicate, nici la dezinfectant. Tot ea, pandemia, face de neratat faptul că ai prea multe haine ”pentru birou”, pe care le porți de gura imaginară a colegilor, dar pe care nu le-ai purta nici de frică în intimitatea casei. Acum este momentul să observi și că dulapul cu trei uși de care jurai că ai nevoie ca de aer este burdușit cu lucruri de care nu ai nevoie deloc. Achiziții grăbite, amăgite și subterfugii ratate de a te simți mai bine în pielea ta.

Industria modei se bazează pe faptul că hainele nu sunt doar utilitare, ci și un mijloc de exprimare și de alinare. Ne găsim în ele deopotrivă curajul de a înfrunta lumea și refugiul tuturor angoaselor. Ne construim imaginea în conformitate cu povestea pe care vrem s-o spunem lumii. Dar acum lumea se află la o respectabilă distanță și povestea hainelor vorbește doar pentru noi. Suntem liberi să alegem, să scoatem la lumină cel mai autentic stil. Avem timp să răscolim dulapul, să facem ordine în amintiri și obligații și să scoatem la lumină ce ne face într-adevăr să ne simțim bine.

Pentru unii povestea hainelor începe cu un tricou alb pe care cineva drag a schițat o amintire. Pentru alții, este ținuta de la concertul unde inima le-a zburat la cer. Unii observă ce poartă doar atunci când le este cald sau frig pentru că în rest sunt pierduți în zâmbetele copiilor. Alții aleg cu grijă, împletesc culori și texturi și își umplu sufletul creând în fiecare zi altă poveste. Ne regăsim în camerele de ședințe on-line și ne observăm pe furiș colegii. Pătrundem în casele și în viețile lor reale și le arătăm cu timiditate pe ale noastre. Suntem departe fizic unii de alții, dar parcă abia acum începem să ne cunoaștem. Pentru că abia acum, protejați de ecrane, avem curajul să ne arătăm.

Indiferent de ce spun reclamele și designerii, în sezonul primăvară – vară 2020 se poartă sincer, simplu și sustenabil. Se poartă puțin și bun, cum spunea bunica. Se poartă mult de suflet și mai puțin de gura lumii. Tendințele au explodat în milioane de oamenii care au propria poveste de construit și arătat. Autentică, unică, așa cum este.

Foto credit Toa Heftiba on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *