Dosar de vacanță în stare de alertă: Bun venit 2021!

Mai aveți curaj de urări și rezoluții pentru 2021? 2020 a fost un exemplu foarte bun pentru vechiul proverb ”Cum îți așterni, așa dormi”. Deși ne plângem că a căzut năpasta asupra noastră, adevărul este că cele mai multe rele au la bază lăcomia și egoismul oamenilor. Așa că intrăm în 2021 cu datorii vechi și ar fi bine ca urările pentru noul an să nu înceapă cu ”să fie” și ”să ai” și ”să dea Domnul”, ci cu ”să pui mâna să faci”. Iată urările și rezoluțiile noastre:

Nu vă dorim ca anul 2021 să fie bun, ci ca voi să fiți buni. Cu mediul înconjurător, cu animalele, cu alți oameni, cu voi. Vă dorim să aveți curajul să iubiți natura, să consumați mai puțin, să aruncați mai puțin, să nu vă lase sufletul să aruncați gunoaie aiurea. Vă dorim să reciclați, să refolosiți și să refuzați să cumpărați haotic și compulsiv. Vă dorim să vă iubiți suficient de mult cât să respectați regulile (de trafic, de pandemie, de economie, de orice fel) și să-i iubiți pe ceilalți suficient de mult cât să nu deveniți un pericol pentru ei.

Vă dorim din tot sufletul să uitați expresia ”lasă că merge și așa”. 2020 a demonstrat mai mult ca oricare an că nu merge și așa. Orice cauză are un efect, fie că vorbim de cum defrișăm pădurile, unde aruncăm gunoaiele, cum votăm, cum conducem mașina, unde ne petrecem concediul și ce facem cu fiecare zi din viața noastră. Poate nu veți simți efectele astăzi, dar toate legile universului vă promit că le veți simți cândva. Vă bucurați că ați reușit să ocoliți legea azi și că sistemele românești sunt suficient de maleabile și influențabile? N-o să vă mai bucurați când cei dragi își caută norocul în altă țară pentru că România nu le poate oferi siguranța și mediul de care au nevoie. Vă bucurați că ați fost la picnic în loc să mergeți la vot? N-o să vă mai bucurați când cei ajunși la putere fără voia voastră vor strica ce a mai rămas de stricat și veți ajunge la faliment sau într-un spital mizer. Vă bucurați că ați cumpărat un brad de Crăciun ieftin, vândut ilegal pe marginea drumului? N-o să vă mai bucurați când inundațiile, furtunile, alunecările de teren și alte fenomene extreme vă vor lovi pe voi sau pe cei dragi. Vă bucurați că a luat copilul bacalaureatul fără să învețe o zi? Nu vă veți mai bucura când o să fie dat deoparte de peste tot, cu o slujbă pe care o urăște și care îl macină încet și sigur.

Pentru 2021, vă dorim să lăsați valul deoparte și să vă găsiți propriul drum. Cei mai mici pași în direcția potrivită sunt mai buni decât pași uriași în direcția greșită. Vă dorim să aveți curaj să rezistați tentației de a face ce face toate lumea pentru că  de regulă acțiunile de masă nu sunt cele bune. Toți prietenii voștri pleacă la distracție în plină pandemie? Aveți curajul să rămâneți acasă chiar dacă peretele de Facebook vă va rămâne gol. Vecinii din bloc nu colectează selectiv gunoiul? Aveți curajul să fiți singurii care o fac. Colegii se laudă cu ultimele achiziții de la reduceri? Aveți curajul să nu vă lăsați influențați. Niciunul dintre cunoscuți nu-și declară veniturile ca să nu plătească impozit? Aveți curajul să respectați regulile. De fapt, aveți curajul să gândiți cu propriul cap. Chiar dacă pașii vor fi mici, veți ajunge mai departe decât mergând cu valul. În plus, veți avea mulțumirea că ați făcut ce-ați simțit, ce v-ați dorit.

Nu în ultimul rând, vă dorim să vă bucurați de liniște. Să nu mai alergați după lucruri, distracție, împliniri, merite, distincții, acumulări de orice fel. Este tot o lecție învățată în anul ce tocmai s-a încheiat. Fericirea nu strălucește și nu trebuie căutată, doar găsită. Fericirea este și într-o masă de Crăciun cu 14 oameni și doi motani, dar și într-un Ajun de Crăciun petrecut singur cu gândul la cei dragi. Fericirea știe să țopăie și în mijlocul discotecii din Ibiza și după multe ore de urcat un munte ca să respiri în doi mirosul zăpezii. De cele mai multe ori, fericirea nu se livrează prin curier. Dar o găsești undeva în tine, când ai puterea să-ți fie dor, să tânjești după soare și aer de munte, să aștepți și să speri.

Să facem deci un an bun pentru noi și pentru ceilalți, cu mai puțină lăcomie și mai multă toleranță, cu mai puțin egoism și mai multă dăruire. La mulți ani!

Credit Photo by Jude Beck on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *