Dosar de vacanță în stare de alertă: Cum să obții starea de bine

Se împlinește aproape un an de când am intrat în panică și ne-am făcut rezerve uriașe de hârtie igienică și drojdie, de când spirtul a devenit produs de lux, iar măștile de protecție produsul care te putea îmbogăți peste noapte. Se împlinește un an de când starea de sănătate a devenit prioritatea numărul unu, dar am învățat oare să ne gestionăm drumul către starea de bine sau trăim tot în modul panică?

Campaniile de marketing s-au reorientat și ele în ultimul an. Acum, orice produs de la pastă de dinți la fructe este menit să te ajute să lupți cu pandemia. Fie au vreo substanță magică pentru a fi rezistente la viruși și bacterii, fie îți promit cel mai dulce confort. Iar noi am ales mai degrabă confortul. Ne-am remobilat casele, ne-am înnoit aparatura electronică și am adăugat mult râvnitul expressor. Ne-am schimbat garderoba ca să se asorteze cu munca de acasă. Ne-am sporit numărul de produse cosmetice pentru că te simți bine când arăți bine. Ne-am umplut sertarele cu ustensile de bucătărie, căci bucătarul din noi a primit o nouă șansă. Ne-am dotat dormitoarele cu aparate de gimnastică, saltele, gantere și tot ce am văzut că se poate folosi la sală. Pe scurt, ne-am umplut casele cu obiecte. Dar am găsit starea de bine?

Nu. N-am găsit-o. O suspectăm pentru vreo câteva minute când umplem coșurile virtuale. Ni se pare că o întrezărim când vine curierul, persoana pe care o întâlnim cel mai des de un an încoace. Dar de găsit, n-am găsit-o. Și lumea a început să se preocupe de sănătatea noastră mentală. Organizații, psihologi, reviste de specialitate și chiar articole scrise de neprofesioniști ne avertizează că nu suntem unde trebuie. Că starea de bine se obține altfel, nu cumpărând compulsiv. Dar cine să-i mai asculte când reclamele ne promit fericire la borcan? Cine să mai încerce exerciții de respirație, meditație și contemplație când un curier îți poate livra fericirea la ușă? Și ce, nu ieșim noi în parc ca la miting în fiecare weekend? Și nu ne încolonăm noi pe DN1 în fiecare vacanță? Ne ducem să ne bucurăm de natură. Dar starea de bine, fir-ar ea să fie, nu se lasă găsită.

O vorbă veche și englezească spune ”less is more”. Pare momentul cel mai bun să o punem în practică. O casă cu mai puține obiecte va avea mai mult spațiu și mai puțină nevoie de îngrijire. O viață cu mai puține lucruri pe care e musai să le avem, să le facem, să le primim va avea mai multă liniște și timp pentru ce contează cu adevărat. O vacanță mai aproape de casă va avea mai multă energie pentru joacă și voie bună. Și uite-așa, când recompensele nu vor mai veni dintr-un ecran și din cutia adusă de un curier, starea de bine va fi mai ușor de găsit. Pentru că vedeți voi, starea asta de bine e a fiecăruia și nu există o rețetă unică, 100% eficientă pentru toată lumea. Dar dacă sunteți mereu aglomerați de lucruri, dorințe, urgențe și activități, e foarte puțin probabil să aveți timp și energie pentru a descoperi rețeta propriei stări de bine.

Credit foto Photo by Siora Photography on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.