Experimentele culinare sunt de multe ori un refugiu, o meditație activă care ne ține departe de alte gânduri. Alteori, sunt o necesitate. Corpul dictează mai puține grăsimi, zaharuri sau calorii. Cere mai multe vitamine sau fibre. Sau o opțiune, căci unii mai țin încă post. O salată de crudități poate fi o soluție la toate acestea, dar trebuie să fiți pregătiți să renunțați la maioneză și iaurt.
Sosul magic care leagă ingredientele salatei poate fi exclus complet. Însă nu toți sunt pregătiți pentru o salată de cruditătăți atât de austeră. Așa că am experimentat cu ingrediente pașnice cu organismul, adecvate postului și prietenoase cu salata. A ieșit un fel de dressing, zeamă, sos gustos și colorat.
Pentru această rețetă de salată de crudități fără maioneză aveți nevoie de un aparat de făcut smoothie sau un blender. Pentru că nu aceți foarte mult sos, prima variantă este mai potrivită. Și produce mai puține vase de spălat.
Din cantitățile de mai jos puteți hrăni 4 persoane o dată. Sau mai puține persoane de mai multe ori. Nu amestecați sosul cu salata de la început. Puneți-l într-un borcan și lăsați fiecărui mesean opțiunea de a-și pune cât sos dorește. În plus, sosul rezistă în frigider câteva zile așa că îl puteți folosi și la alte salate.
Rețetă salată de crudități fără maioneză
Salată:
- 2 morcovi
- 1 rădăcină păstârnac sau pătrunjel
- 1 tijă țelină apio (sau o felie țelină obișnuită)
- 1 măr (unii preferă Granny Smith)
- 3 – 4 frunze de varză chinezească sau kale sau salată iceberg (Înțelegeți ideea, o salată cu prestanță)
- Un praf de sare
Se mărunțesc toate ingredientele folosind metoda preferată, cuțitul sau răzătoarea, și se amestecă într-un castron. Răzătoarea face lucrurile mai fine și de dimensiuni egale. În plus, merge treaba mai repede.
Se adaugă sarea și se pune salata în frigider.
Sos:
- ½ ardei gras (dacă e galben, sosul va arăta foarte frumos)
- 1 cățel de usturoi
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 lingură vinegretă
- 100 ml ulei de măsline
- 3 linguri apă
- Câteva fire de pătrunjel, cu tot cu tijă
- 4g sare (½ linguriță)
Se pun toate ingredientele în aparatul de făcut smoothie sau blender și se amestecă până se transformă în sos. Gustați și mai puneți sare, zeamă de lămâie sau ce simțiți că lipsește.
Apoi se toarnă rezultatul într-un borcan cu capac și se pune în frigider până e gata masa. Sosul se poate separa, dar nu e bai. Agitați borcanul înainte de servire și se rezolvă.
Poftă bună!