Maxim Belciug și muzica semisferelor

Biserica Anglicană „Învierea Domnului” din București găzduiește un recital extraordinar susținut de chitaristul Maxim Belciug vineri, 17 mai 2024, de la ora 19:00. Este un prilej pentru melomani de a se bucura de o selecție de partituri renascentiste și baroce, unele anonime, unele semnate de Luis de Milan, François Couperin, Robert de Visée, Jean Antonin Losy, Tobias Hume, Gaspar Sanz ori Johann Sebastian Bach, în interpretarea carismaticului chitarist al Încântărilor.

Intitulat „Muzica semisferelor”, recitalul aduce o plecăciune armoniei universale și lumii în care trăim. Căci la început, se spune, a fost lira: patru corzi pe-o carapace de broască țestoasă. A inventat-o Hermes și i-a daruit-o lui Apollo, iar acesta i-a pasat-o lui Orfeu. A venit pe urmă Amphion și a mișcat pietrele cu lăuta sa, arătând lumii că muzica face minuni. Apoi a apărut Pitagora și a imaginat o scară sonoră cu intervale pure, expresie a armoniei cosmice, muzică a sferelor. De atunci, de multe ori s-au învârtit Pământul și Contrapământul în jurul focului esențial. A fost Renaștere, a fost Baroc și, cum au fost, așa s-au dus.

Ne-au rămas câteva lucruri frumoase, câteva idei și muzica, acest “ceva” care nu înseamnă nimic, dar fără de care sufletul ar fi închis în trup ca în mormânt. Nu va fi muzică a sferelor, ci doar a semisferelor, însă va fi comuniune și omenie:

Vezi sunetele astea minunate,
Ce se unesc în armonii cereşti,
Te ceartă blând că în singurătate
Închisă-n tine, viaţa ţi-o trăieşti.

Sonetul VIII – Shakespeare

Evenimentul face parte din calendarul artistic al bisericii menit să susțină muzicienii, clădirea istorică și comunitatea. Biletele sunt disponibile la intrare, înainte de începerea evenimentului, cu rezervare prealabilă la: anglicanbucharestevents@gmail.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.