Fără îndoială că toată lumea știe să facă o salată. Principiul e foarte simplu: se iau frumos legumele, fructele, eventual și ceva carne sau mezel, se taie, se amestecă și se asezonează după fantezie, preferințe și gust.
Salata orientală face parte și ea din categoria „toată lumea știe cum se face”. Într-o variantă minimalistă conține cartofi fierți în coajă (și curățați apoi), măsline și ceapă, toate asezonate cu sare și piper, ulei și oțet după gust. Ocazional, anotimpul și fantezia ne pot îndemna să mai adăugăm roșii, ardei proaspeți sau copți, ouă fierte tari, salată verde sau … brânză? Nu, brânză nu. Dar broccoli? Sau fasole păstăi? Dar pește? Ar merge un ton, dar cred că devine deja un alt preparat.
Meniurile noastre o includ în orice anotimp și facem cunoștință cu ea chiar de la vârste fragede. Eu îmi aduc aminte că prima dată am mâncat la grădiniță și am început prin a da ceapa deoparte. Mi-am păstrat acest obicei o lungă perioadă de timp, chiar și atunci când eu eram cea care punea ceapă în salată.
Frunzărind cărțile de bucate am aflat totuși că și la prepararea salatei orientale există mici secrete care îi pot îmbunătăți gustul.
De exemplu, pentru o salată ca la carte, nu vom incepe cu cartofii, ci cu ceapa.
Ceapa se taie felii foarte subțiri, se freacă cu sare și se lasă să stea în oțet (1 – 2 linguri) până se fierb cartofii. Astfel, ceapa se va înmuia un pic și își va îmbunătăți gustul, în timp ce mirosul specific va fi mult atenuat. Sigur, nu e recomandabil să mergeți la o ședință cu șeful imediat după masă, dar nu veți produce disconfort colegilor de birou din imediata apropiere. Dacă folosiți ceapă albă în loc de clasica ceapă galbenă, atunci chiar veți trece neobservat.
Un alt amănunt important: nu așteptați să se răcească cartofii! Curățați-i de coajă, tăiați-i felii, adăugați uleiul și ceapa cu oțet cu tot, amestecați și gustați. Urmează sare și piper după gust! Și un pic de decor, desigur.
Poftă bună!
3 Replies to “Salata orientală și secretele din carte”