Pesto cu ţelină apio

Busuiocul este o plantă aromatică întâlnită frecvent în bucătăria mediteraneeană şi în poveştile româneşti. Are un miros puternic şi este capabil să transforme complet orice mâncare. Busuiocul se potriveşte foarte bine cu roşii, brânză, paste, cartofi, vinete şi multe altele, dar mirosul lui copleşitor îi sperie pe mulţi. Aşa că italianul a inventat pesto, un fel de sos cu busuioc, ulei şi parmezan, menit să conserve busuiocul şi să ofere o variantă delicată de utilizare.

Există nenumărate reţete de pesto şi îl găsiţi chiar şi prin magazine, gata făcut. Dar cum întotdeauna are mai mult farmec ce ai făcut cu mâna ta, vă propun reţeta mea de pesto. Şi pentru că atunci când încep să pun ingrediente în blender îmi vin idei, am adăugat ţelină apio.

Din această reţetă o să vă iasă aproximativ 150 ml de pesto. Eu îl păstrez într-un borcan de iaurt şi aşa refolosesc şi bunătate de borcan de sticlă şi duc mai puţine la reciclat.

Aveţi nevoie de: o mână de frunze proaspete de busuioc, câteva frunze de pătrunjel, o tijă de ţelină apio tăiată bucăţele, 2 linguriţe de parmezan ras, 100 ml de ulei (de foarte bună calitate – este ocazia perfectă să adunaţi nişte grăsimi sănătoase, aşa că alegeţi un ulei presat la rece, de măsline, rapiţă, seminţe de struguri, etc.), sare (eu pun sare grunjoasă, de mare, pentru că îmi place să mă întâlnesc cu bucăţele nedizolvate de sare). Puneţi totul în blender şi lăsaţi-l  să meargă cu nădejde până când totul devine o pastă. În funcţie de puterea blenderului o să aveţi bucăţele de ţelină sau frunze mai mari. Şi ce? Tot gustos e! Prepararea reţetei o să vă ia vreo 10 minute. Spălatul blenderului… altă poveste.

Busuiocul este uşor de crescut în ghiveci. Aşa îl aveţi proaspăt tot timpul şi vă bucuraţi şi de verdele lui sănătos. Când vedeţi că are frunze suficient de mari şi de multe, faceţi un borcan de pesto şi păstraţi-l la frigider. Va fi numai bun pentru când aveţi chef de ceva cu iz pretenţios, dar foarte simplu şi rapid de realizat. Ca de exemplu, un sandviş cu brânză sau o salată de roşii.

Cover photo by Lesly Juarez on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.