Despre obiceiuri și cum ne conduc viața

Carl Jung a spus cândva “Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.” Adică, în traducerea mea, până când nu faci ce e inconștient să fie conștient, îți va conduce viața și îi vei spune soartă. Iar cele mai multe obiceiuri exact asta fac: stau ascunse în umbra inconștientului și ne conduc de acolo viața. Suntem prea obișnuiți cu ele ca să le mai observăm, așa că sfârșim prin a crede că așa suntem noi făcuți și nu putem schimba nimic. Și n-am putea face o greșeală mai mare.

Obiceiurile sunt tipare de rezolvare a unor situații. Le-am învățat pentru că ne este mult mai ușor și mai rapid să facem același set de acțiuni de fiecare dată, în loc să luăm decizii independente pentru fiecare acțiune de fiecare dată. Este mult mai eficient să lucrăm cu blocuri. Iar creierul nostru e antrenat să facă asta foarte bine. N-ați vrea să învețe de fiecare dată cum se inspiră și cum se expiră, nu? Sau ce trebuie să facă pentru a vă mișca picioarele. Sau să învețe să citească din nou, de fiecare dată când deschideți o carte. Unele obiceiuri sunt esențiale și nu ne-am putea descurca fără ele.

Problema apare când punem pe pilot automat, inconștient, acțiuni care nu ne sunt benefice. Sau nu ne mai sunt benefice. Așa cum se lipesc de noi obiceiurile bune, tot așa se lipesc și cele proaste. Și statistic vorbind, cele proaste sunt mai multe. Iar când vine vorba de construit obiceiuri noi, tot cele proaste sunt mai rapide și mai accesibile. Cumva e mai ușor să ne apucăm de mâncat prăjituri în fiecare zi decât să ne apucăm de mâncat fructe în fiecare zi. În plus, ne e ușor să ne amintim că am mâncat trei mere luna asta, dar imposibil să numărăm câte savarine, eclere și alte minuni.

Sunt multe strategii de conștientizare a obiceiurilor și de făcut curățenie prin ele. Sunt și multe cărți despre ele, Charles Duhigg – The Power of Habit și James Clear – Atomic Habits sunt doar două dintre ele. Dar primul pas este să fiți deschiși și să conștientizați că nu sunteți obiceiurile voastre și că le puteți schimba.

Așa cum v-ați putut apuca de fumat, vă puteți și lăsa. Așa cum primul lucru pe care-l faceți dimineața e cafeaua, așa puteți face și un smoothie. Obiceiurile sănătoase nu cer mai mult timp sau energie ca cele nesănătoase. Trebuie doar să vă dați voie să vă eliberați de etichetele pe care vi le-ați pus până acum. În loc să afirmați că sunteți fumători, spuneți că sunteți obișnuiți să fumați. În loc să spuneți că sunteți băutori de cafea, spuneți că obișnuiți să beți cafea. Nu vă identificați cu acțiunile voastre. Sunteți mult mai mult de atât.

Photo by Mohamed Nohassi on Unsplash

One Reply to “Despre obiceiuri și cum ne conduc viața”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *